26aug.

Diabetul

 

Buna sunt CUFARUL CU LEACURI, acelasi confident al dumneavoastra de fiecare data. Astazi vom dezbate o problema de sanatate din ce in ce mai des intilnita datorita in special alimentatiei si stresului. Este vorba despre diabet si neplacerile provocate de acesta.

Diabetul este o boală cronică metabolică, manifestată printr-un nivel crescut al glicemiei. Hiperglicemia poate duce la complicații, inclusiv la comă și la moarte, dacă bolnavul nu urmează o dietă și un tratament corespunzător pentru diabet.

Boala este tot mai răspândită, în special din cauza alimentației nepotrivite, foarte bogată în sare și zahăr și a înmulțirii numărului de persoane obeze. De altfel, cele două boli sunt strâns legate, de cele mai multe ori. Greutatea peste medie, asociată cu un stil de viață nesănătos, este principalul factor de risc pentru diabet.

Cauzele diabetului,  tipuri de diabet

Boala apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină, sau produce prea puțină pentru a putea transforma glucoza din sânge în energie. Din această cauză, glicemia nu mai scade la un nivel normal, ci rămâne foarte ridicată. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, cele mai întâlnite fiind diabetul tip 1 și diabetul tip 2.

 Diabetul tip 1 apare de multe ori în copilărie și se mai numește diabet insulino-dependent. Este o boală autoimună, care apare din cauză că anticorpii din organism atacă pancreasul. Acesta este distrus și nu mai poate produce insulină, un hormon esențial pentru a putea transforma glucoza în energie. Această formă a bolii poate să apară din cauza unei predispoziții genetice sau ca urmare a unor afecțiuni la nivelul celulelor beta din pancreas, care în mod normal produc insulină.

 Diabetul tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent. În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este prea mică, sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza. Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea

Glicemia – care sunt valorile normale și când apare diabetul

Glicemia reprezintă zahărului din sânge. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl (miligrame pe decilitru), măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masăglicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, tulburare care se manifestă prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

Regimul alimentar recomandat în diabet

Indiferent de tipul de diabet și de tratamentul prescris (insulină sau pastile), medicul va recomanda categoric și schimbarea stilului de viață. Acest lucru înseamnă odihnă suficientă, o viață cât mai activă, cu program zilnic de mișcare, dar și o dietă foarte echilibrată.

Desigur, sunt interzise zahărul, alimentele procesate, prea sărate sau prea grase și proteinele animale în exces. Diabeticul trebuie să consume multe legume, fructe, cereale integrale și lactate degresate. Regimul alimentar va menține glicemia la un nivel normal, însă mesele trebuie luate regulat și nivelul glucozei din sânge monitorizat înainte și după masă.

Bolnavul de diabet trebuie să țină la fiecare masă evidența caloriilor consumate și a carbohidraților, pentru a ști care este cantitatea de insulină pe care trebuie să și-o administreze

Sportul și regimul alimentar sunt esențiale în tratament, mai ales în cazul diabetului tip 2, care este asociat cu sedentarismul și obezitatea

Complicațiile pe care le poate provoca diabetul

Riscul apariției complicațiilor crește pe măsură ce boala avansează, sau tratamentul nu este urmat corespunzător. Un nivel foarte crescut al glicemiei poate duce la comă diabetică și chiar la moarte. Există însă multe alte complicații, care pot duce la alte afecțiuni grave.

1. Angiopatia diabetică

Este considerată cea mai gravă complicație produsă de diabet. Boala se manifestă ca o formă de ateroscleroză accelerată și extinsă. Vasele de sânge se îngroașă din cauza depunerilor de grăsime și devin foarte fragile. Circulația sanguină este blocată de cheaguri și de plăcile de colesterol. Pot să apară inclusiv hemoragii, dacă vasele de sânge se sparg. Pot fi afectate toate vasele de sânge, inclusiv capilareleExistă două mari categorii de agiopatie diabetică: macro-angiopatie (la vasele mari de sânge) și micro-angiopatie (la vasele mai mici și capilare).

2. Retinopatia diabetică

Această boală apare la aproape toți bolnavii de diabet tip 1 și peste 60% dintre cei care au diabet tip 2. Afecțiunea apare din cauza glicemiei ridicate, care nu ținută sub control un timp îndelungat. Astfel, micile vase de sânge care irigă retina sunt blocate, slăbesc și încep să sângereze. În timp, organismul va încerca să producă noi vase de sânge, în locul celor blocate, iar din această cauză apare un țesut cicatriceal, care presează retina. Aceasta riscă să se desprindă din cauza presiunii, poate să apară glaucomul, ori alte complicații care duc la pierderea vederii.

3. Nefropatia diabetică

Nefropatia este o afecțiune foarte gravă, care înseamnă afectarea rinichilor. Aceste organe reprezintă un sistem prin care toxinele sunt eliminate din sânge. Milioane de vase de sânge minuscule filtrează practic toxinele din organism, iar hiperglicemia poate distruge fragilul sistem de filtrare. Astfel poate să apară insuficiența renală, complicație care necesită dializă sau chiar transplant renal.

4. Neuropatia diabetică

Aceasta este poate cea mai cunoscută și frecventă complicație a diabetului. Din cauza hiperglicemiei, vasele de sânge capilare care hrănesc nervii sunt distruse. În acest fel sunt afectați și nervii, în special în zona picioarelor. La început apar furnicături ale degetelor, iar în timp dispare complet senzația la nivelul membrelor. Astfel, orice rană minoră poate trece neobservată și apar infecții grave, mai ales că rănile se vor vindeca mult mai greu în cazul diabeticilor. Apare frecvent o afecțiune numită „piciorul diabetic”, în care răni la nivelul tălpii sunt extreme de greu de vindecat.

Semne ale diabetului la copii

Cresterea alarmanta a cazurilor de diabet de tip I la copii impune tot mai multe cercetari legate de aceasta boala..

Pedispozitia genetica este hotaratoare in cazul diabetului de tip I. Incidenta crescuta din ultima perioada arata insa ca ceva din mediu permite aparitia si predominanta acestor „gene rele” ale diabetului. Probabil este vorba de o combinatie de factori (obiceiuri alimentare gresite, chimicale din hrana, toxine din mediu, sedentarism),

Diabetul de tip I se declanseaza adesea la copii cu varste intre 5 si 7 ani, cand predispozitia lor genetica este „activata” de un factor precum o infectie virala puternica (acestea sunt frecvente la intrarea in colectivitate). O alta perioada cu incidenta ridicata este inceputul pubertatii, cand organismul copiilor se confrunta cu numeroase schimbari hormonale.

Iata o lista de simptome care pot ajuta la detectarea diabetului la copii:

1. Mictiuni frecvente si/sau enurezis
2.Iritabilitate
3.Cresterea senzatiei de sete
4.Cresterea senzatiei de foame
5.Oboseala
6.Pierdere in greutate
7.Tulburari de vedere
8.Infectii cutanate
9.Dureri abdominale si senzatie de voma

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

  1. Ginsengul american (Panax quinquefolius).Desi exista mai multe tipuri diferite de ginseng, majoritatea studiilor privind ginsengul si diabetul au folosit ginseng din America de Nord. Aceste studii au aratat ca ginsengul american ar putea imbunatati controlul glicemiei și hemogobinei glicozilate (o forma de hemoglobina din sange folosita pentru a monitoriza nivelurile de glucoza din sange in timp).
  2. Cromul. Cromul este un mineral esential care joaca un rol important in metabolismul grasimilor si carbohidratilor si ajuta celulele corpului sa raspunda in mod corespunzator la insulina. Cercetarile facute in acest sens au descoperit un nivel scazut de crom la persoanele cudiabet. Sunt multe studii care sugereaza suplimentarea cu crom ca fiind foarte eficienta, dar acestea sunt departe de a fi concludente.
  3. Magneziul. Magneziul este un mineral care se gaseste in mod natural in alimentele cum ar fi legumele cu frunze verzi, nuci, porumb, seminte și cereale integrale și in suplimentele nutritive. Magneziul ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si este necesar pentru muschi si pentru functionarea normala a nervilor, ritmului cardiac, functiei sistemului imunitar, a tensiunii arteriale, precum și pentru sanatatea oaselor. Unele cercetari arata ca nivelurile scazute de magneziu pot agrava controlul glicemiei in diabetul zaharat de tip 2.

Suplimentele cu magneziu imbunatatesc  cantitatea de  insulina și  regleaza nivelul de glucoza.

  1. ScortisoaraCercetarile in domeniu au aratat ca scortisoara imbunatateste controlul glucozei din sange la persoanele cu diabet de tip 2.
  2. Zinc. Zincul joaca un rol important in producerea și stocarea insulinei. Studiile arata ca persoanele cu diabet de tip 2 au nivelul de zinc suboptimal din cauza similarii scazute și excretia crescuta a surselor de zinc.

Surse naturale de zinc sunt: stridii, ghimbir, miel, nuci pecan, mazare, galbenus de ou, secara, ficat de vita , fasole, migdale, nuci, sardine si carne de pui.

  1. Aloe VeraGelul de Aloe Vera este mai bine cunoscut ca un remediu pentru arsuri minore si alte afectiuni ale pielii fiind foarte bun in tratamentele cosmetice. Cercetari recente pe animale sugereaza ca gelul de Aloe Verapoate ajuta persoanele cu diabet zaharat.
  2. Gymnema. Gymnema poate reduce zaharul din sange la persoanele cu diabet tip 2.
  3. Vanadium. Vanadium este un mineral gasit in mod natural in sol și multe alimente. De asemenea, este produs in timpul arderii de petrol. Vanadium imbunatateste sensibilitatea la insulina si reduce nivelul de zaharul din sange la persoanele cu diabet de tip 2. Se comporta ca si insulina in corp.

Alte tratamente naturale care ajuta in tratarea diabetului de tip 2: castravete  amar (Momordica charantia), nopal, schinduf pentru diabet zaharat, vitamina D, ceai pentru diabet: afinul, dudul, nucul, salata, urzica, tecile de fasole, anghinarea, brusturul,  urzica,  dudul.

In speranta ca informatiile mele va sunt de folos, va urez multa sanatate si nu uitati ca:

                               „MEDICUL TRATEAZA INSA NATURA VINDECA”