12mart.

APITERAPIA

Ce este apiterapia? Este o metoda de terapie naturala folosita in diferite afectiuni ale organismului, realizata cu ajutorul unor produse rezultate din activitatea metabolica a albinelor: miere, polen, propolis, laptisor de matca, pastura, apilarnil si venin de albine (Apirevenul).

Se pune intrebarea: apiterapia isi gaseste locul in cadru medicinei naturale in general si a fitoterapiei in particular?

Raspunsul este DA! Originea florala a mierii si a produselor terapeutice preparate din miere justifica o asemenea incadrare.

Este usor de inteles de ce omul a fost atras din cele mai vechi timpuri de albine si de produsele lor. Instinctul sau poate un acident l-a facut pe om sa guste mierea, si din acel moment, cunoscandu-i gustul, sa o caute si sa o foloseasca in alimentatia sa.

Hippocrate, celebru medic grec, parintele teoriei conform careia natura trebuie ajutata  in virtutiile sale curative, arata ca nimic nu este mai sanatos decat consumarea de produse naturale simple, printre care si mierea, pe care o recomanda bolnavilor, fie ca atare, fie in amestec cu apa si vin.

Aristotel atribuia mierii, cerii si propolisului virtuti medicinale; el recomanda propolisul  ca remediu pentru contuzii, plagi care supureaza. Tot el afirma ca din cele doua sortimente de miere (cea deschisa la culoare si cea rosiatica), doar  prima este eficienta in bolile de ochi si in tratamentul plagilor.

Asa cum am spus, in apiterapie produsele apicole folosite sunt: mierea, polenul, pastura, propolisul, apilarnilul si veninul de albina. Toate sunt produse naturale cu un bogat continut de principii biologice esentiale.

Trebuie insa sa remarcam si tendinta actuala de aplicare a apiprofilaxiei, ca metoda eficienta de prevenire a diferitelor boli si de crestere a rezistentei organismului la imbolnaviri.

MIEREA este un prim produs ai albinelor, folosit de-a lungul timpurilor atat ca aliment cat ca si medicament. Dar cum ar putea ea definita? MIEREA este substanta dulce produsa (elaborata) de albine din nectarul florilor sau din diferite secretii dulci ce provin din alte parti ale plantei. Aceste secretii sunt colectate, transformate si amestecate cu substante proprii albinei, dupa care sunt depozitate in fagure. Cu alte cuvinte, mierea este de origine florala sau extraflorala.

Compozitia chimica generala a mierii cuprinde: zaharuri 95-99% (raportat la greutatea uscata), 14-25% apa, acizi grasi, aminoacizi liberi, proteine, lipide, saruri minerale, enzime, vitamine din grupul B si vitamina C, pigmenti, substante aromatice, uleiuri esentiale etc.

Au fost demonstrate stiintific actiunile benefice ale mierii de albine datorita unor proprietati antibacteriene, anestezice, cicatrizante (in arsuri, ulcere varicoase, rani profunde), hepatotrofice, de stimulare a contractiei muschiului cardiac, de fixare a Ca, de crestere a nivelului de hemoglobina si o actiune laxativa.

Principalele sortimente de miere folosite ca medicament sunt:

  1. Mierea de salcam – rol antiseptic si de calmare a tusei.
  2. Mierea de tei – actiune antiseptica, se recomanda in bronsite si in insomnii.
  3. Mierea poliflora – rol antiseptic si sedativ.
  4. Mierea de menta – slab analgezic, carminativ, tonic si antispastic, favorizeaza digestia si este calmanta in dischinezii biliare.
  5. Mierea in faguri – contine vitamina A, asigura o buna igiena a cavitatii bucale si o buna functie a vederii.
  6. Mierea de Manuka – provine din Noua Zeelanda sau Australia, este un puternic antibacterian, antifungic, antiinflamator, antiviral, antioxidant si antiseptic; modul de administrare: uz intern 2-3 lingurite de miere pe zi dimineata si seara inainte de masa, pentru uz extern mierea se aplica direct pe piele si se acopera zona cu o compresa sterila, pentru uz cosmetic poate fi folosita in compozitia mastilor de fata si de par. Nu se recomanda sa se administreze mierea copiilor sub un an si chiar doi ani, femeile insarcinate sau care alapteaza este important sa ceara acordul medicului.

POLENUL este singurul aliment perfect, el contine toate vitaminele si aminoacizii esentiali , glucide, elemente minerale, proteine, enzime etc. Actionand ca „hrana functionala” polenul este in masura sa corecteze carentele provocate de un dezechilibru alimentar specific civilizatiei actuale, in care se consuma o hrana incompleta, cu ingrediente chimice sau supraprelucrate, cauza numeroaselor tulburari metabolice.

Polenul este bogat in substante antioxidante, capabile sa previna sau sa reduca fenomenele de producere a radicalilor liberi, actioneaza in cazul disfunctiilor hepatice, in tratamentul anorexiei postinfectioase, in stimularea sistemului imunitar, in geriatrie, disfunctii sexuale, sustinerea efortului fizic si intelectual.

PASTURA reprezinta polenul recoltat de albine si depozitat in faguri, unde sub influienta temperaturii, a umiditati si a florei microbiene din stup, este transformat prin reactii enzimatice intr-un produs cu conservabilitate si digestibilitate crescute. Pastura este recomandata in aceleasi afectiuni ca si polenul; efectul sau terapeutic este insa mai puternic si se obtine in timp mai scurt.

LAPTISORUL DE MATCA este utilizat de albine pentru hranirea matcii pe toata durata vietii ei si pentru hranirea larvelor pana la varsta de trei zile. In compozitia sa se regasesc: proteine, aminoacizi liberi, enzime, lipide, zaharuri vitaminele A,C,E si cele din complexul B, hormoni, precursori  hormonali, substante minerale, steroli (impiedica multiplicarea anarhica a celulelor) etc. Datorita prezentei vitaminelor din grupul B, laptisorul de matca este un important factor antisclerotic, antianemic, imunostimulant, hepatoprotector, este un adjuvant in afectiunile sistemului nervos si al celui osteo-muscular.

PROPOLISUL este considerat „un miracol al stupului”, el fiind recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antibiotice, antifungice si antivirale; este un usor anestezic local, cicatrizant, regenerator si stimulant al sistemului imunitar, unii compusi din compozitia sa au demonstrat si o actiune antitumorala.

VENINUL DE ALBINE intra in compozitia  Apirevenului produs de Institutul Apicol. Este secretat de albine ca mijloc de aparare. Contine peptide si proteine, acizi volatili, aminoacizi cu sulf etc. Veninul de albine prezinta o relativa actiune antibacteriana, efecte benefice in reumatismele inflamatorii, artrita reumatoida si chiar in scleroza multipla. Actiunea veninul de albine  consta in stimularea secretiei endogene de cortizol de catre cortexul glandelor suprarenale. Acest lucru o dovedeste faptul ca utilizarea sa in astfel de tratamente permite reducerea medicamentelor antiinflamatoare pe baza de corticosteroizi.

APILARNILUL  este un triturat (pulbere) obtinut din larve de trantor (97%) si un amestec de hrana larvara constand din: polen, pastura, miere si apa (3%). Trituratul larvar contine toate elementele nutritive necesare vietii, fiind folosit pentru stimularea capacitatii naturale de aparare a organismului, ca agent energo-stimulator general, activator biologic in stari de oboseala, in deficiente de crestere, tulburari de dinamica sexuala. Produsul se gaseste sub forma de capsule Apipropolen  de la Medica – ProNatura.

In concluzie apiterapia reprezinta o alternativa naturala de profilaxie si tratament complementar si chiar in unele cazuri substitutiva terapiei alopate. Produsele apicole  si preparatele apiterapice reprezinta mijloace profilactice dar si adjuvante importante in terapeutica unor suferinte ale omului localizate la diversele sale aparate si organe.

In incheiere va recomand  doua retete ale unor preparate apiterapice indicate in suferinte cronice cardiovasculare, respiratorii sau chiar digestive, pentru efectul lor vasodilatator, antispastic si sedativ general.

Prima reteta este un amestec de tinctura de usturoi, cu miere de albine  de salcam si extract propolis 30%. Cantitatile sunt 100 g tinctura de usturoi, 50 g miere de albine salcam si 10 g extract propolis 30%; preparatul se administreaza sub forma de picaturi de 3 ori pe zi cu jumatate de ora inaintea meselor principale.

A doua reteta este un amestec de hrean cu miere de salcam. Se prepara dintr-o lingura de hrean proaspat ras si o lingura de miere de salcam, se amesteca bine pana la obtinerea unei paste omogene, si din acest amestec se consuma inainte de micul dejun incet cate o lingurita pana la terminarea cantitatii preparate zilnic. Dupa o ora se poate manca. Cura dureaza 30 zile  dupa care se intrerupe tratamentul 2 luni si se poate relua la nevoie.

Contraindicatiile produselor apicole pot decurge numai din existenta unor forme manifeste clinic de diabet zaharat, pe care le pot prezenta atat adultii cat si copii.

Atentie – produsele apicole trebuie administrate cu ustensile de plastic sau lemn, pentru pisat folositi mojar de ceramica sau lemn deoarece isi pot pierde din proprietati; nu administrati miere si alte produse apicole copiilor sub un an deorece poate provoca botulism.

Nu degeaba se spune ca albinele sunt micile fapturi ale zeilor, cea ce iese din munca lor este o adevarata minune pentru sanatatea omului.

In speranta ca informatiile pe care vi le-am oferit va sunt de folos va doresc sanatate maxima cu ajutorul produselor apicole si nu uitati:

„MEDICUL TRATEAZA INSA NATURA VINDECA”.