Plantele au reprezentat dintodeauna cel mai important si la indemana mijloc curativ pe care omul l-a avut la dispozitie.
Farmacologia ca stiinta este de data relativ recenta, inceputurile ei s-au bazat pe valentele curative ale plantelor medicinale.
Cunostintele care au ajuns pana la noi sunt rezultatul miilor de ani de incercari, experimentari si verificari ale proprietatilor lor.
Urmarind cu atentie presa scrisa si audio-vizuala constatam ca intre medicina alopata si medicina naturista se duce o lupta surda pentru castigarea primordialitati.
Medicina alopata neglijeaza, sfideaza si agreseaza deseori terapiile naturale si practicantii acestor, in schimb medicina naturista incearca sa foloseasca insuccesele medicinii alopate in favoarea sa, ca argument ale eficientei si chiar a superioritatii proprii.
Astfel am incercat sa fac o analiza a raportului dintre medicina alopata si medicina naturista.
Termenul de medicina alopata – stiinta care se ocupa cu studiul maladiilor si tratamentelor lor.
Medicina naturista – practica tratamente medicale inspirate si legate strans de natura putand fi considerata ca un sistem terapeutic in care nu medicamentele ci factorii naturali (aerul, apa, plantele, alimentele naturale, miscarea) sunt recomandate in tratamentul bolilor.
Atat teoretic cat si practic deosebirile dintre cele doua tipuri de practica medicala este imposibil de realizat, mai usor este de demonstrat interferenta lor. Nimeni si niciodata nu va reusi sa traseze o granita nici macar conventional intre medicina alopata si cea naturista. Medicina alopata trateaza un bolnav cu aceleasi metode pe care si medicina naturista le foloseste: fitoterapia, homeoterapia, apiterapia, acupunctura, kinetoterapia .
Sa ne intrebam pentru a netezi calea spre reconcilierea intre medicina alopata si cea naturista: la ce terapii recurg acestea? Oare nu fitoterapie fac astazi medicii recomandand bolnavilor de la caz la caz numeroase si variate medicamente extrase din plante? Ce altceva decat extrase din plante bineinteles extrem de precis dozate sunt unele medicamente precum: antispastice extrase din Atropa beladona (atropina) si mac, antitusive extrase din patlagina si iedera, dezinfectante extrase din musetel si galbenele, trofice vasculare extrase din castan si macese. La randul lor fitoterapeutii folosesc toate aceste plante si multe altele in scopul atingerii aceluiasi efect terapeutic dar evitand utilizarea substantelor medicamentoase obtinuta prin sinteza chimica.
Scopul acestui blog este de a va oferi metode de tratament prin produse naturiste pentru a vindeca (de ce nu) anumite afectiuni si a preantampina aparitia unor boli.
In comparatie cu produsele de sinteza chimica, medicamentele obtinute din plante (suplimentele alimentare) par sa actioneze mai eficient si sunt mai bine tolerate de organism, sunt mai putin toxice si numai cu totul si cu totul exceptional declanseaza manifestari alergice.
Din categoria medicamentelor fitoterapeutice sunt cateva care au avut efecte miraculoase salvand vieti omenesti.
Banala aspirina (in chimie acid acetilsalicilic), in natura este obtinut din coaja de salcie care nu are atat de multe efecte adverse ca aspirina obtinuta chimic (in special bolnavilor cu afectiuni gastrice).
Scoarta de salcie are efect antitermic cert, rapid si eficient, bun analgezic combate durerile de intensitate mica sau medie (de cap, dureri articulare), are efect antiinflamator. Poate fi folosita sub forma de pulbere-ceai sau sub forma de supliment natural cu denumirea de SALIX. Data viitoare vom discuta despre suplimente nutritive si rolul acestora in tratamentul unor afectiuni.
Pana la urmatoarea intalnire cu dumneavoastra va doresc SA FITI SANATOSI si nu uitati ca medicina naturista este strans legata de stilul de viata, alimentatie si miscare.