Buna! Sunt CUFARUL CU LEACURI, confidentul dumneavoastra si astazi vom discuta despre protectie solara. Stiti ca Soarele poate fi si prieten si dusman. Pentru a va impriteni cu el si a va bucura de beneficiile lui trebuie sa respectati o serie de reguli pe care le vom dezbate astazi.
Odată cu venirea verii şi începerea sezonului de plajă, ar trebui urmate principalele reguli pentru o protecţie adecvată la expunerea la soare , dar şi pentru obţinerea unui bronz frumos şi sănătos.
Astfel, vom dezvalui câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne îngrijim pielea şi să ne pregătim pentru plajă, pentru a obţine atâtun bronz uniform cât şi o piele sănătoasă!
Soarele are nenumărate beneficii pentru corp. Unul dintre ele este şi bronzul care dă un aspect minunat pielii, însă nu trebuie să uităm că, pentru a ne bucura de el, trebuie ţinut cont de anumite aspecte. În primul rând este importantă folosirea de emulsii si lotiuni pentru protecţia împotriva razelor nocive, alături de alte criterii importante:
FOTOTIP PROTECTIE
1. piele albă, păr roşcat, ochi albaştri, se ard adeseori, nu se bronzează aproape niciodată, mulţi pistrui | produse cu SPF 50 |
2. piele deschisă la culoare, ochi căprui, păr blond sau roşcat, se ard adeseori, uneori prind un bronz deschis, destul de mulţi pistrui | produse cu SPF 30 şi 50 |
3. piele deschisă spre închisă, păr şaten, ochi căprui, se ard uneori, dar se bronzează întotdeauna (bronz mediu), câţiva pistrui | produse cu SPF 20, 25, 30 şi 50 |
4. piele închisă la culoare, păr brunet, ochi închişi la culoare, nu se ard niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz intens), fără pistrui | produse cu SPF 6, 10, 15 şi 20 |
5. piele închisă intens, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz foarte închis), fără pistrui | produse cu SPF 6 şi 10 |
6. piele neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui | produse cu SPF 6 şi 10 |
Protecția eficientă constă și în aplicarea unei cantități destul de mari de produs. Medicii spun că avem nevoie de câte o lingură de cremă pentru fiecare mână și picior, iar pentru trunchi, de două (față și spate). Mulți cred că, aplicând un strat subțire de loțiune cu SPF 50, sunt protejați suficient. Acest lucru este unul dintre cele care lasă loc de interpretare atunci când vine vorba de protectie solara.
Orar “sănătos” pentru expunerea la soare
Pentru a preîntâmpina arsurile solare sau alte probleme cauzate de expunderea la soare, este important să se ţină cont de un orar cât mai „sănătos” pentru plajă. Astfel, orele amiezii nu sunt deloc indicate, radiaţiile solare fiind foarte puternice. Potrivit specialiştilor, dimineaţa devreme, până la ora 11.00, şi de la ora 16.00 până la apusul soarelui este ideal să se facă plajă în condiţii sigure pentru corp.
Produse de protecţie adecvate
Pielea trebuie protejată atent prin aplicarea produselor de protecţie solară: emulsii, creme, uleiuri cu protecţie atât împotriva radiaţiilor de tip UVA, cât şi a celor UVB. Astfel, este indicată alegerea unui produs cu un factor de protectie solara potrivit pielii (cu cât aceasta este mai deschisă la culoare şi mai predispusă arderilor solare, cu atât avem nevoie de un SPF mai înalt).
Zvonurile precum: „aplicarea unui produs cu SPF înalt nu permite bronzarea” sunt false. Factorul de protecţie solară permite obţinerea unui bronz sanatos fără pericolul arsurilor. În plus, deoarece cea mai bună protecţie impotriva radiaţiilor nocive de tip UVA şi UVB este însăşi bronzul natural al pielii, ideal ar fi ca în primele 2-3 zile de plajă să se folosească produse cu un factor de protecţie solară mai ridicat, după care acesta poate fi scăzut odată cu instalarea bronzului.
În ultimii ani, majoritatea consumatorilor pentru obţinerea unui bronz rapid şi intens, au acordat o atenţie mare emulsiilor pentru accelerarea bronzării. În aceste emulsii, uleiul de morcov bogat în betacaroten şi untul de cacao sunt combinate cu tirozina şi riboflavina, având un efect de stimulare asupra biosintezei melaninei naturale în piele, asigurând astfel obţinerea unei bronzări mai rapide, mai intense şi mai durabile..
Emulsiile trebuie aplicate corect
Bronzul sănătos este oferit şi de o folosire corectă a produselor de protecţie solară. Astfel, acestea trebuie aplicate din abundenţă pe tot corpul, cu minim 15 minute înainte de expunerea la soare şi trebuie reaplicate frecvent, în special după ieşirea din apă sau ştergerea cu prosopul, pentru a restabili nivelul optim de protecţie al pielii.
Nu trebuie ignorate nici zonele sensibile. Aşa că in jurul ochilor, pe nas, urechi sau gât este indicată folosirea unei creme / emulsii cu un factor de protecţie mai ridicat. La fel şi în cazul copiilor.
Întotdeauna am acordat o atenţie sporită protejării celor mici, iar produsele de protecţie solară destinate copiilor au o formulă uşoară, nonalergenică, fără parabeni şi fără benzophenone-3. În plus, ele sunt şi rezistente la apă,
Protecţie sporită
Dincolo de folosirea de produse adecvate, hainele joacă, de asemenea, un rol important. Astfel, folosirea unei pălării, poate asigura o protecţie sporită, iar hainele ar trebui să fie din fibre naturale, cât mai vaporoase şi în culori deschise.
Tratează pielea
După plajă, este foarte importantă rehidratarea şi hrănirea pielii sau calmarea posibilelor arsuri solare, prin aplicarea de emulsii sau loţiuni după plajă cu proprietăţi hidratante, nutritive, de revitalizare şi de calmare a pielii. Aşa că, imediat după expunderea la soare este indicat un duş şi aplicarea de loţiuni special concepute pentru hidratarea pielii
Românii, mai educaţi cu privire la protecţia solară
În ultimii ani am observat o creştere a cererii de produse pentru protecţie solară cu SPF înalt, destinate atât adulţilor, cât şi copiilor (SPF 30 şi 50). Acest lucru se explică prin educarea intensă a publicului cu privire la importanţa protecţiei solare şi a gradului de nocivitate a radiaţiilor ultraviolete.
10 sfaturi pentru o protectie solara puternica
- Aplicati in fiecare zi o crema de protectie cu spectru larg, cu SPF minim 15. Aplicati produsul din belsug, uniform si frecvent.
- Reaplicati protectia solara la fiecare 2 ore atunci cand participati la activitati in aer liber, chiar si in zilele noroase.
- Evitati ‘orele de varf’ cand razele soarelui sunt cele mai puternice – de la 10 dimineata pana la 4 p.m.
- Purtati haine care sa va protejeze, cum ar fi camasi cu maneca lunga sau pantaloni.
- Purtati palarii cu boruri largi si ochelari de soare atunci cand va aflati in aer liber.
- Stati la umbra ori de cate ori este posibil.
- Evitati suprafetele care reflecta lumina (apa, nisip, beton, zapada), care pot reflecta pana la 85% din razele daunatoare ale soarelui.
- Ascultati-va… umbra! Daca umbra voastra este mai scurta decat voi, aveti toate sansele sa capatati arsuri solare.
- Evitati solarul.
- Examinati-va pielea din cap pana in picioare, cel putin o data la trei luni, pentru a depista eventualele semne de cancer de piele.
Cum protejam alunitele de soare
Cele mai multe alunite de piele sunt inofensive avand o natura benigna, insa din cauza expunerii excesive la soare si a factorilor genetici ele isi pot modifica biologia si suferi transformari maligne, rezultatul fiind cancerul de piele cel mai de temut, melanomul. Pentru a evita astfel de evenimente, trebuie luate anumite masuri de protectie, in special pe timp de vara, pentru a preveni dezvoltarea alunitelor si evolutia cancerigena.
Expunerea la soare poate avea numeroase efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn si stimularea productiei de vitamina D, pana la imbunatatirea starii de spirit. Exista, insa, si cealalta parte a monedei, si anume efectele nedorite. De fiecare data cand razele soarelui ne ating pielea, se produce un pigment, melanina, care are rol de protectie. Rezultatul este aparitia mult doritului bronz, care reprezinta in fapt un raspuns de aparare al pielii in fata soarelui, atentioneaza medicii specialisti. In momentul in care apare bronzul, inseamna ca ne-am expus excesiv la soare si razele UV au avut un efect asupra AND-ului celular, care, progresiv, isi pierde capacitatea de regenerare normala.
Cea mai sigura metoda de a ne proteja alunitele este sa evitam expunerea la soare in timpul zilei intre orele 11 si 16, atunci cand potentialul negativ al radiatiilor UV este maxim. Daca nu dorim sa renuntam de tot la zilele de plaja, este recomandat sa aplicam creme de protectie solara cu SPF de minim 30.
Protectia solara pe durata intregii zile este foarte indicata deoarece razele UVA, putin percepute in mod direct deoarece nu ard pielea, sunt prezente pe tot parsursul zilei si au potential cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina la randul ei se poate reflecta de pe diverse suprafete, cum ar fi nisip, zapada, apa sau ciment, astfel incat, chiar daca ne aflam la umbra, radiatiile UV pot inca sa ne deterioreze pielea si, implicit, alunitele. Episoadele repetate de arsuri solare in timpul copilariei vor creste sansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate si, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importanta.
In afara de riscul de a provoca cancer de piele, expunerea in exces la soare inseamna, de asemenea, favorizarea aparitiei de riduri, pistrui, subtierea pielii si a vaselor de sange dilatate. Asadar, protectia solara este importanta atat din punct de vedere medical, cat si estetic.
Pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat sa ne adapostim la umbra in intervalul de maxima intensitate a razelor UV si sa ne acoperim cu o palarie cu boruri largi, sa folosim crema de protectie solara si ochelari de soare. Este recomandata utilizarea unei creme cu indice de protectie SPF30 + cu 20 de minute inainte de a iesi afara, precum si reaplicarea la doua ore, in cazul in care nu putem evita expunerea la soare pentru o perioada indelungata.
Este esential ca cei mici sa fie si ei protejati de soare, o atentie deosebita fiind necesara in cazul utilizarii cremelor de protectie solara la copiii sub un an. Cel mai bine este ca cei mici sa eviste expunerea directa la soare si sa ramana la umbra, imbracamintea adecvata si o palarie fiind principalul mijloc de protectie. Pielea bebelusilor poate fi afectata de produsele de protectie solara, astfel ca este indicat ca produsul sa fie testat mai intai pe o suprafata mica de piele.
Acoperirea alunitelor cu plasturi este pentru a le proteja este o masura cu practicabilitate limitata, cu toate ca unele persoane aleg sa o adopte. Atunci cand suntem la plaja sau stim ca vom petrece mai mult timp in soare, se poate opta pentru costume de baie protectoare speciale care blocheaza razele UV, mai ales atunci cand este vorba despre copii, sau haine lejere, subtiri, dar care acopera o suprafata cat mai mare a corpului.
Prin luarea de masuri pentru a evita arsurile solare se poate ajunge la un echilibru intre a reduce riscul de cancer de piele si a ne bucura de efectele benefice ale soarelui. Daca va doriti sa tineti sunt observatie numarul alunitelor de pe corp si evolutia lor, cartografierea acestora este cea mai eficienta metoda de monitorizare. Amintiti-va, cu cat este cancerul de piele mai devreme detectat, cu atat mai mari sunt sansele de a fi vindecat.
In speranta ca informatiile pe care vi le-am oferit va vor fi de folos in special in concediu petrecut la mare sau munte si nu numai va doresc multa sanatate si aveti grija la ultraviolete pentru ca soarele poate „musca” din pielea dumneavoastra si va poate provoca rani destul de grave; sfatul meu este sa va protejati in special cu creme de protectie.
Nu uitati mottoul meu: