Buna!
Sunt CUFARUL CU LEACURI prietenul si confidentul dumneavastra online; va urez bine ati venit in lumea mea, lumea produselor naturale. Astazi o vom lua la intrebari pe doamna IMUNITATE si ii vom adresa intrebarea: cum stimulam organismul pentru a se apara impotriva agresiunilor interne sau externe?
In randurile ce urmeaza vom afla raspunsul la intrebarea noastra.
IMUNITATEA este capacitatea organismului de a se proteja de virusuri, bacterii si toxine, astfel incat sa ramana sanatos.
Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care raspund in mod adecvat in caz de infectie sau boala. Totodata, sistemul imunitar presupune si toleranta crescuta astfel incat sa se evite reactiile alergice sau afectiunile autoimune.
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Sistemul imunitar protejeaza organismul de afectiuni sau de corpuri straine ce pot pune sanatatea in pericol. Atunci cand functioneaza asa cum trebuie, sistemul imunitar identifica si apoi ataca virusurile, bacteriile, parazitii sau orice alte corpuri straine, reusind sa le diferentieze pe acestea de tesuturile sanatoase ale organismului.
Cele 3 functii ale sistemului imunitar sunt urmatoarele:
– Neutralizarea bacteriilor, virusurilor, parazitilor si fungilor care patrund in organism si indepartarea acestora.
– Identificarea si neutralizarea substantelor daunatoare din mediul inconjurator.
– Lupta impotriva propriilor celule ale organismului, care si-au schimbat structura din cauza unei afectiuni (ex: celulele canceroase).
Structura sistemului imunitar
Timusul
Glanda timus este localizata in zona sternului, intre plamani, si este activa pana la pubertate. Dupa pubertate, aceasta glanda se micsoreaza treptat. Glanda timus este cea care produce celulele T, adica limfocitele T, care protejeaza organismul de virusuri si infectii. Glanda timus protejeaza organismul de afectiunile autoimune, care apar atunci cand sistemul imunitar isi ataca propriile tesuturi. Glanda timus are un rol esential si in sistemul limfatic, dar si in sistemul endocrin al organismului.
Maduva osoasa
Maduva osoasa contribuie si ea la imunitatea organismului. Aceasta produce globulele albe, adica leucocitele, care protejeaza organismul de infectii si corpuri straine care pot pune in pericol sanatatea.
Ganglionii limfatici
Ganglionii limfatici produc si depoziteaza celulele care lupta cu infectiile si cu boala, in general. De aceea, atunci cand organismul este atacat de o infectie, acesti ganglioni se inflameaza, marindu-si volumul.
Splina
Splina este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Splina contine, de asemenea, celule albe care lupta impotriva bolilor infectioase.
Amigdalele
Amigdalele fac si ele parte din sistemul imunitar, fiind considerate, datorita pozitionarii lor, un gardian al sanatatii. Germenii care patrund in organism prin cavitatea bucala sau nazala sunt detectati de amigdale, care activeaza sistemul imunitar al organismului.
Tipuri de imunitate
Imunitatea poate fi clasificata in functie de modul prin care este dobandita.
Imunitatea dobandita in mod natural
Imunitatea dobandita natural este de doua feluri: innascuta (specifica) sau dobandita in mod natural (nespecifica).
Imunitatea innascuta
Imunitatea innascuta este cea pe care o mostenim si cu care venim deja pe aceasta lume. Acest tip de imunitate nu se transforma in decursul anilor si nu ofera protectie pe termen lung individului. Imunitatea innascuta recunoaste agentii patogeni si reactioneaza la acestia.
Imunitatea dobandita natural
Imunitatea dobandita natural insa, se formeaza de-a lungul timpului, pe masura ce organismul intra in contact cu anumit agenti patogeni si isi formeaza anticorpi pentru a distruge respectivii agenti. Imunitatea dobandita natural presupune memorarea agentului patogen, reucunoasterea sa la un nou contact si folosirea anticorpilor deja existenti in organism pentru combaterea acestuia.
Imunitatea dobandita in mod artificial
Imunitatea dobandita in mod artificial presupune expunerea individului, in mod controlat, la anumite virusuri. Scopul este sa se reduca riscul de aparitie a complicatiilor sau chiar a decesului.
Afectiuni ale sistemului imunitar
Atunci cand sistemul imunitar se deregleaza si nu mai functioneaza asa cum ar trebui, pot aparea o serie de afectiuni ale sistemului imunitar. Afectiunile sistemului imunitar pot aparea din cauza unei boli, din cauza unui tratament medicamentos ori pot fi chiar innascute.
Alergii
Reactiile alergice debutaza la nivelul sistemului imunitar. Atunci cand o substanta inofensiva precum praful, mucegaiul sau polenul intra in contact cu o persoana alergica, sistemul imunitar reactioneaza producand anticorpi care au rolul de a ataca substanta alergena. De aceea apar stranutul, congestia nazala, lacrimarea si alte simptome neplacute. Asadar, sistemul imunitar al persoanelor alergice confunda agentii inofensivi cu unii care pot pune sanatatea in pericol.
Afectiuni autoimune
Afectiunile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar isi ataca, in mod eronat, propriile tesuturi. In mod normal, sistemul imunitar ar tebui sa stie diferenta dintre celulele straine si cele ale propriului organism, insa la persoanele care sufera de afectiuni autoimune, acesta nu mai face diferenta. Asadar, elibereaza proteinele denumite auto-anticorpi, care ataca celulele sanatoase. Unele afectiuni autoimune afecteaza un singur organ, in timp ce altele afecteaza intregul organism.
Afectiuni imunodeficitare
Afectiunile imunodeficitare apar atunci cand sistemul imunitar are o reactie foarte slaba in momentul in care identifica agenti patogeni. Afectiunile imunodeficitare sunt fie genetice, fie apar in urma unei alte boli ori a unui tratament medicamentos puternic.
Cancerul sistemului imunitar
Cancerul limfatic este tipul de cancer care afecteaza sistemul imunitar. Acest cancer se dezvolta la nivelul limfocitelor (n.r. globulele albe). Exista mai multe tipuri de cancer al sistemului limfatic, insa principalele categorii sunt: limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin. Cauza exacta a cancerului la nivelul sistemului imunitar nu a fost inca depistata de catre oamenii de stiinta.
Teste de imunitate
Testele de sange pentru evaluarea imunitatii sunt hemoleucograma si imunograma. Hemoleucograma este cea mai folosita analiza de laborator, identificand numarul globulelor albe, al globulelor rosii si al trombocitelor, precum si cantitatea de hemoglobina din sange. Imunograma, pe de alta parte, evalueaza anticorpii produsi de celulele depistate de hemoleucograma, adica imunoglobulinele. Imonoglobulina A reprezinta mecanismul de aparare impotriva bacteriilor si virusurilor, imunoglobulina E constituie mecanismul de aparare impotriva alergiilor, imunoglobulina M este cea secretata de organismul in momentul unui atac produs de un antigen iar imunoglobulina G este secretata imediat dupa cea M, cu scopul de a neutraliza substantele toxice.
Imunitatea scazuta
Imunitatea scazuta in mod dramatic apare din cauza unor boli precum SIDA sau cancerul ori in caz de tratament medicamentos agresiv precum chimioterapia.
Imunitatea crescuta
Cu toate ca slabirea sistemului imunitar nu este de dorit, nici imunitatea crescuta nu este benefica. Imunitatea crescuta declanseaza instalarea bolilor autoimune.
Simtomele imunitatii scazute
Daca nivelul de leucocite este redus si sistemul imunitar este slabit, apar simptome care trebuie sa te alarmeze.
Simptome imunitate scazuta:
– Oboseala accentuata
– Infectii recurente
– Reactii alergice
– Vindecare greoaie a ranilor
– Inflamare ganglioni limfatici
Cum poate fi influentat nivelul imunitatii?
Sistemul imunitar poate fi influentat de stilul de viata pe care il avem. Alegerile alimentare, sportul, suplimentele, remediile naturale precum si vaccinarea reprezinta cateva metode prin care imunitatea poate fi stimulata.
Factori care pot intari sistemul imunitar
Stilul de viata sanatos
Stilul de viata sanatos, bazat pe o dieta sanatoasa, hidratare corespunzatoare, cel putin 30 de minute de miscare pe zi si odihna suficienta, asigura un sistem imunitar puternic, care va face fata agentilor patogeni ce pun in pericol sanatatea.
Alimente ce intaresc sistemul imunitar
O serie de alimente contin vitamine, minerale si antioxidanti care intaresc sistemul imunitar. Este vorba despre alimente precum: fructele citrice, ardeiul gras, broccoli, usturoiul, ghimbirul, spanacul, iaurtul, migdalele, turmericul, ceaiul verde, carnea de pui sau fructele de padure.
Suplimente naturale pentru intarirea sistemului natural
O serie de suplimente naturale au abilitatea de a fortifica sistemul imunitar.
Multivitaminele – sistemul imunitar este mai eficient atunci cand organismul beneficiaza de toti nutrientii de care are nevoie. Atunci cand apare un deficit in organism, sistemul imunitar este slabit si devine vulnerabil. Cea mai la indemana metoda prin care se poate trata deficitul de vitamine consta in administrarea de multivitamine. Suplimentele pe baza de ulei de peste – uleiul de peste imbunatateste functiile sistemului imunitar, in special dupa efortul fizic intens.
Extractul de usturoi – cercetatorii de la Universitatea Harvard au dovedit faptul ca usturoiul are abilitatea de a lupta cu infectiile, combatand virusurile, bacteriile si fungii. Usturoiul contine ingrediente care influenteaza celulele sistemului imunitar. Extractul de usturoi ajuta sistemul imunitar atunci cand organismul are de-a face cu o gripa sau cu o raceala.
Probioticele – in tractul digestiv se regasesc o multime de bacterii, care joaca un rol important in functiile sistemului imunitar. Unele dintre acestea echilibreaza flora intestinala si cresc numarul de celule T, care fac parte din sistemul imunitar. Suplimentele pe baza de probiotice reduc inflamatia si stimuleaza functionarea sistemului imunitar.
Suplimentele alimentare care ne protejeaza impotriva stresului oxidativ sunt importante pentru intarirea imunitatii, fiindca nu permit slabirea acesteia ca urmare a efectelor pe care le are stresul pe termen lung asupra organismului,
Exercitiile fizice, importante in sustinerea unui sistem imunitar puternic.
Exercitiile fizice sustin si ele activitatea sistemului imunitar. In primul rand, sportul ajuta la eliminarea bacteriilor de la nivelul aparatului respirator. Totodata, in timpul practicarii exercitiilor fizice, se produc o serie de schimbari la nivelul globulelor albe si la nivelul anticorpilor, care isi sporesc activitatea. Cresterea temperaturii corpului din timpul efortului fizic impiedica multiplicarea bacteriilor.
Factori care slabesc sistemul imunitar
O serie de factori nutritionali, care tin de mediu si nu numai, pot slabi sistemul imunitar, facand organismul sa fie vulnerabil in fata bolii.
Stresul, frica, supararea prelungita,
In perioadele prelungite de stres, anxietate sau frica intensa, sistemul imunitar este suprimat. Stresul sub forma cronica altereaza functiile sistemului imunitar.
Dieta dezechilibrata
Si o dieta dezechilibrata, nesanatoasa, poate slabi imunitatea organismului. In primul rand, o dieta slab calitativa din punct de vedere nutritional poate duce la instalarea unui deficit. Un organism care nu beneficiaza de nutrientii de care are nevoie, nu functioneaza la capacitatea sa normala, ceea ce inseamna ca si sistemul imunitar este slabit.
Apoi, o dieta bogata in zahar saboteaza imunitatea. Bacteriile si fungii sunt avantajate de consumul excesiv de zahar. Si globulele albe devin mai slabe daca sunt expuse la cantitati mari de zahar. Totodata, zaharul in exces favorizeaza eficitul de vitamina B si vitamina C.
Lipsa de somn
Studiile arata ca persoanele care nu se odihnesc suficient, adica minimum 6 ore pe noapte, dar si persoanele care lucreaza in ture si au somnul dezorganizat, sunt mai predispuse imbolnavirii. Asta pentru ca imunitatea este slabita de lipsa somnului, iar oboseala afecteaza si nivelul de citokine, al caror rol este de a transmite informatiile intre leucocite.
Excesul de alcool si fumatul
Consumul de alcool reduce nivelul de celule T, dar si pe cel de limfocite, afectand astfel raspunsul sistemului imunitar la virusuri, bacterii si fungi. Studiile facute recent in domeniu au scos la iveala si faptul ca fumul de tigara suprima sistemul imunitar. Nicotina, care se regaseste in tutun, este responsabila pentru slabirea sistemului imunitar.
Obezitatea
Potrivit studiilor, obezitatea slabeste sistemul imunitar, reducandu-i capacitatea de a se lupta cu infectiile. Totodata, persoanele obeze au o problema si cu vindecarea greoaie a leziunilor cutanate.
Excesul de medicamente
Excesul de medicamente duce la instalarea tolerantei, fapt care are ca urmare un raspuns mai slab al sistemului imunitar in caz de boala. Pentru prevenirea acestei situatii, medicii recomanda pacientilor antibiotice numai atunci cand este absolut necesar, adica pentru tratarea infectiilor bacteriene, nicidecum pentru infectiile virale precum banalele raceli.
Poluarea
Noi studii facute in domeniu au scos la iveala faptul ca expunerea la aerul poluat suprima productia de celule T, care au un rol important in sistemul imunitar.
Excese fizice
Este adevarat ca sportul fortifica sistemul imunitar, insa excesele fizice au efectul opus. Mai exact, acestea slabesc sistemul imunitar. Atletii de anduranta, de pilda, au sistemul imunitar slabit, fiind in mod deosebit predispusi infectiilor la nivelul tractului respirator (raceli).
Afectiuni ale sistemului imunitar
Afectiunile sistemului imunitar precum bolile autoimune pot slabi sistemul imunitar, reducand abilitatea acestuia de a lupta cu boala si facand organismul sa fie foarte vulnerabil.
Alti factori care slabesc sistemul imunitar
Igiena este un alt factor care slabeste sistemul imunitar. Atat lipsa igienei, cat si igiena in exces pot slabi imunitatea. Lipsa igienei expune organismul la germeni, in timp ce igiena excesiva reduce capacitatea organismului de a face fata germenilor intrucat nu are prilejul de a isi crea imunitate. Asta inseamna ca e indicat sa te speli pe maini inainte de fiecare masa, de fiecare data cang ajungi acasa sau dupa ce pui mana pe ceva murdar, insa nu e indicat sa dezinfectezi palmele si toate suprafetele cu care intri in contact, de mai multe ori pe zi.
Cand este necesara imunizarea artificiala a organismului?
Imunizarea artificiala a organismului este de doua feluri: activa sau pasiva. Imunizarea activa presupune declansarea procesului de formarea a anticorpilor, in timp ce imunizarea pasiva implica introducerea in organism a anticorpilor.
Imunizarea este necesara atunci cand trebuie prevenita o afectiune care poate crea complicatii unui anumit pacient, fie din cauza varstei sale, fie din cauza sistemului imunitar slabit ori a unor afectiuni asociate.
Imunoterapia este folosita, mai nou, si in tratarea cancerului. Aceasta procedura presupune stimularea sistemului imunitar al pacientului, astfel incat acesta sa atace celulele canceroase. Imunoterapia oncologica prelungeste remisia, adica perioada in care boala este tinuta sub control prin tratament.
Echinaceea – planta care te fereste de raceala si gripa
Echinaceea, floarea cu petale roz, este recunoscuta pentru puterea sa de a intari sistemul imunitar, de a lupta cu gripa, raceala, de a trata afectiunile ginecologice si dermatologice. Utilizata sub forma de unguent, tinctura, ceai sau medicament, echinaceea este un adevarat miracol pentru sanatatea noastra.
Iata cateva utilizari ale echinaceei:
– Raceala, tuse, gripa si alte afectiuni respiratorii
Cateva pilule cu extract de echinaceea luate la inceputul simptomelor de raceala si gripa vor creste rezistenta organismului tau si il vor ajuta pe bolnav sa lupte impotriva infectiei. Tratamentul poate fi tinut chiar si dupa ce raceala s-a instalat, echinaceea grabind vindecarea.
De asemenea, gargara cu ceai de echinaceea sau cateva picaturi de tinctura amestecate cu putina apa vor domoli durerile din gat.
– Infectii ale tractului urinar
O cana cu ceai de echinaceea, bauta zilnic pe perioada tratamentului si chiar si cateva zile de la terminarea acestuia, va indeparta mai repede infectiile tractului urinar. Daca nu te impaci foarte bine cu ideea de a consuma ceai, poti opta pentru capsule sau chiar praf de radacina de echinaceea.
– Herpes si candidoza
Spalaturile cu ceai concentrat de echinaceea in zona intima vor indeparta rapid infectiile. Planta, imbogatita cu proprietati antibacteriene va creste rezistenta la infectii a zonelor afectate. Astfel, dupa prima aplicare tratamentul va actiona precum un scut de protectie impotriva bacteriilor.
Un tratament intern bazat pe suplimente nutritive si chiar ceai va spori intensitatea rezultatelor.
Mai mult decat atat, poti renunta la sapunul sau gelul de dus pe care il utilzai in mod normal pentru zona intima in defavoarea unul gel cu continut ridicat de echinaceea.
– Ranile de la nivelul pielii si infectiile epidermei
Fie ca este vorba de rani usoare, piele ridata, imbatranita, iritata sau varice, echinaceea este un produs perfect pentru infrumusetarea pielii , grabind regenerarea tesuturilor. El poate fi utilizat sub forma masaj al pielii cu crema cu extract de echinaceea sau ceai amestecat cu cateva picaturi de tinctura.
In acelasi timp, extractul de echinaceea ajuta pielea sa lupte impotriva efectelor negative ale soarelui.
– Imbunatateste memoria si puterea de concentrare
Majoritatea produselor pentru imbunatatirea memoriei au un continut ridicat de echinaceea. Pentru optimizarea acestui aspect nu ezita sa faci un tratament cu extractul acestei plante. Varianta capsulelor este cea mai comoda si simpla.
– Alte beneficii oferite de echinaceea:
Creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv celulele anti-tumorale)
Stimuleaza activitatea limfocitelor
Impulsioneaza tesuturile pielii sa se regenereze mai repede
Actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic).
Exista unele plante inferioare sau superioare care contin substante capabile sa stimuleze capacitatea de aparare a organismului sau chiar de a prelungi viata in cazul unor anumite forme auto-clinice de tumori maligne.
In acest sens cateva exemple de plante utilizate in mod traditional in lume, sunt edificatoare.
Ciupercile Shiitake, Rheishi si Maitake
Contin o polizaharida capabila sa stimuleze sistemul imunitar.
Shiitake scade colesterolul, distruge bacteria patogene si virusuri, poate determina modificarea evolutiei (stagnarea sau regresia) unor procese tumorale maligne.
Rheishi are proprietati imunostimulatoare.
Maitake are proprietati terapeutice imunostimulatoare chiar mai largi decat alte specii,
Sunt numeroase plante superioare care au proprietati terapeutice valoroase.
Astragalusul (Unghia gainii) are proprietati tonifiante generale,
Ghiara Matei (Cat’s Claw) are proprietati imunostimulatoare, proprietati antivirale, antiinflamatorii, adjuvant in terapia antitumorala.
Noni este foarte eficient in imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si provoaca moartea celulelor canceroase.
Lemnul dulce este foarte eficient in stimularea si imbunatatirea functiilor imunitare, este considerat “purificator natural al organismului”.
Bitterul Suedez normalizeaza schimburile de substante la nivel celular, creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii, restabileste legaturile intre tesuturi si organelle slabite.
Pentru imunitate diminuata poate fi folosit produsul natural Ginseng Siberian iar pentru slabiciunea fizica Laptisorul de matca.
Spirulina
Spirulina creste capacitatea antiinfectioasa a organismului prin stimularea activitatii sistemului imunitar.
Yucca care stimuleaza sistemul imunitar prin accelerarea procesului de maturare a linfocitelor T.
In cadrul magazinului CUFARUL CU LEACURI puteti gasi produse apicole pentru imunitate atat pentru adulti cat si pentru copii, individual dar si sub forma unor pachete grupate pe afectiuni. Sunt produse suta la suta naturale foarte eficiente pentru intarirea sistemului imunitar al dumneavoastra cat si al copilului dumneavoastra.
In speranta ca eu, CUFARUL CU LEACURI am reusit sa va ofer cateva informatii despre imunitate care se vor dovedi eficiente impotriva inamicilor tacuti din jurul nostru va multumesc ca mi-ati acordat cateva minute de atentie. Daca aveti intrebari nu ezitati sa ma contactati sau sa ma sunati pe numarul de telefon afisat pe site-ul meu, eu sunt acolo la dispozitia dumneavoastra.
Nu uitati mottoul nostru: