STRESUL
Bine ati venit la o noua intilnire cu plantele medicinale si fitoterapia. Astazi vom discuta despre boala secolului XXI – STRESUL si urmarile pe care acesta le genereaza.
Odata cu dezvoltarea civilizatiei si aparitia ritmului de viata “modern”, cu alterarea relatiilor interumane (aparitia telefonului mobil, facebook-ului, internet-ului etc.), cu instalarea starii de stres, bolile Sistemului Nervos Central au devenit tot mai frecvente. Pe de alta parte starile nervoase, stresul, pot avea efecte negative la cei cu predispozitie la unele afentiuni gastro-intestinale (ulcer, colite), cardio-vasculare (cresterea tensiunii, a colesterolului), renale, metabolice (diabet) etc.
Tot in acest capitol se integreaza si delicatele probleme ale vietii sexuale – impotenta sexuala, frigiditatea si odata cu ele apare infertilitatea.
Dupa cum vom vedea fitoterapia ofera in bolile sistemului nervos numeroase remedii terapeutice.
Situatiile generate de stres sunt de natura:
- fizica – zgomotul, temperatura, umiditatea;
- psihica – frica, angoasa, bucurie brusca, tristete;
- psihologica – teama de esec, furie reprimata;
- sociala – neadaptarea sau excluderea sociala.
O alta clasa de stimuli care sa produca stres sunt cei care intervin intr-un moment sau altul al vietii cotidiene, producand modificari radicale. Sunt asa-numitele evenimente din viata reprezentand circumstante de schimbare semnificativa in cursul obisnuit al vietii: promovarea profesionala, decesul unei persoane apropiate, divortul, imbolnavirea, casatoria, nasterea unui copil, pensionarea, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, conflicte sociale sau de familie etc.
Activitatea profesionala poate fi plina de evenimente care pot genera stari de stres. De exemplu situatiile in care nu putem lua decizii sau care duc la suprasolicitarea capacitatii unui individ conduc la stres.
Un rol covarsitor in aparitia starilor de stres il are si mediul familial si social in care cel in cauza isi desfasoara activitatea. Astfel performantele scolare sau profesionale nu sunt atat de mult legate de gradul de dotare a individului ci mai ales de felul in care acesta se integreaza in mediu.
Stresul are un efect puternic perturbator atat direct cat si indirect asupra integritatii fiziologice si psihologice ale unei persoane.
Din punct de vedere fiziologic in situatiile de stres pot aparea tensiuni musculare, intensificarea sudoratiei, tulburari de respiratie, cresterea presiunii sangvine, insomnie, tulburari digestive, infarct miocardic etc. Reactiile emotionale la stres includ fenomene de anxietate, culpabilitate, insingurare, functia de cunoastere este alterata generand anxietate, dificultati de concentrare, uitare, suprasensibilitate la critica, tulburari comportamentale, lentoare in gandire si vorbire.
Fitoterapia poatefi utila in perioade de stres crescut, in insomnii, in stadii incipiente ale unor boli (anxietate, depresie) sau ca adjuvant la tratamente medicamentoase si psihiatrice.
TRATAMENTUL FITOTERAPEUTIC NU CREEAZA DEPENDENTA.
Plantele cele mai folosite ca produse antistres sunt: sunatoarea, valeriana, teiul, menta, melisa (roinita), talpa gastei, hameiul, paducelul, passiflora. Acestea se pot prepara sub forma de infuzii, tincturi sau se pot administra sub forma de capsule.
1. PASSIFLORA – se utilizeaza florile si frunzele sub forma de infuzie, tinctura sau capsule; utila in anxietate si insomnie;
2. VALERIANA – se utilizeaza radacina sub forma de ceai (decoct), capsule sau tinctura; utila in insomnie (sedativ), anxietate, tulburari neuro-vegetative;
3. LAVANDA – se utilizeaza partea aeriana a plantei; se pot face bai cu levantica se poate folosi planta (infuzie), tinctura sau uleiul; se poate consuma sub forma de ceai, tinctura sau ulei volatil de lavanda (picaturi amestecate cu miere); indicata in nervozitate anxietate, depresie, insomnii, cefalee;
4. HAMEI – se utilizeaza florile si fructele (conuri) sub forma de infuzie; indicat in insomnii;
5. TEI – se utilizeaza florile sub forma de infuzie; indicat in insomnii, anxietate;
6.SUNATOAREA – se folosesc florile si frunzele sub forma de infuzie, capsulele sau tinctura; frunzele contin hipericina care impiedica degradarea serotoninei, cu efect antidepresiv, anxiolitic, se pot consuma 2-3 cani de ceai pe zi;
7. ROINITA (MELISA) – se utilizeaza varful inflorit si frunzele sub forma de infuzie, tinctura sau capsule;
excelent calmant nervos, recomandat impotriva durerilor de cap care apar pe fond de stress, pentru insomnii, tulburari digestive, anorexie, suprasolicitare nervoasa;
8.GINSENGUL – se utilizeaza radacina comercializata sub forma de capsule; are efect revitalizant, indicat in: sindrom de suprasolicitare, activitate fizica sau psihica, de stimulare a sistemului nervos, tulburari de atentie si concentrare, tulburari de memorie.
9. PADUCELUL – se utilizeaza florile, frunzele si fructele sub forma de infuzie, tinctura sau capsule; indicat in tulburari cardio-vasculare, cu efect de calmare a palpitatiilor si durerilor precordiale, scaderea tensiunii arteriale), insomnii.
10.TALPA GASTEI – se utilizeaza partea aeriana a plantei sub forma de infuzie, tinctura sau capsule;
are efect calmant antidepresiv, regleaza bataile inimii, reduce tensiunea arteriala, induce somnul.
11.GINKO BILOBA – se utilizeaza frunzele sub forma de infuzie, tinctura sau capsule; imbunatateste circulatia sanguina prin dilatarea vaselor de sange, are proprietati antioxidante, are rol in imbunatatirea memoriei, lipsa de energie si a oboselii mintale.
Ceaiuri complexe pentru insomnie:
- Tei 40g, Conuri Hamei 30g, Talpa gastei 20g, Valeriana radacina 20g, Paducel fructe 20g – se face infuzie din 1-2 lingurite la o cana, se beau 2 cani pe zi.
SAU
- Valeriana radacina 20g, Conuri hamei 20g, Roinita frunze 20g, Musetel flori 40g, Paducel flori 10g – infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita, se bea o cana inainte de culcare (o lingura cu varf pulbere are 10 g).
SUPLIMENTE NATURALE ADMINISTRATE IN STRES:
Antistres Dacia Plant contine: Sunatoare, Passiflora, Lavanda, Soc, Tei, Roinita;
Magneziu + B-Complex Natural Rotta Natura;
Melatonina Rotta Natura se administreaza seara inainte cu jumatate de ora de culcare un comprimat sublingual;
Stresclin Complex Sun Wave Pharma contine Ginseng Indian, Bacopa Monnieri si Ulei essential de Nard;
Happy Caps 30 capsule Parapharm;
Nervocalmin relaxare si Nervocalmin somn usor cu 20 capsule moi;
Depress Forte Rotta Natura 30 capsule contine: Roinita, Sunatoare, Schinduf, Passiflora, Valeriana;
Passiflora Hofigal 40 comprimate;
Roinita Rotta Natura 30 capsule;
Sunatoare Rotta Natura 30 capsule, Dacia Plant 60 comprimate;
5 HTP Rotta Natura 30 capsule, Secom 30 tablete, Alevia 90 comprimate este precursor al hormonului melatonina, regleaza ciclul veghe-somn, reduce efectele unui nivel redus de serotonina in creier.
Ulei lavanda capsule Hofigal 40 capsule;
Ginseng Siberian Cosmopharm 30 tablete, Alevia 1+1 60 tablete;
In speranta ca informatiile pe care vi le-am oferit va sunt de ajutor, va multumesc pentru a ca ati citit aceste pagini cu interes. Pana la viitoarea intalnire cu dumneavoastra va doresc sa fiti sanatosi si nu uitati ca:
”MEDICUL TRATEAZA INSA NATURA VINDECA”.